sz-ri.com

sz-ri.com

Rijeci

Predavanje o toksičnom maskulinitetu

U sklopu festivala rodne ravnopravnosti ROAR, au sklopu obilježavanja 50. obljetnice Sveučilišta u Rijeci, g. Nikola Vučić, televizijski novinar, istraživač, publicist, urednik i voditelj emisije Izvan okvira na N1 televiziji u Bosni i Hercegovini održao je u petak, 17. ožujka 2023. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci predavanje pod nazivom ”Kako razumjeti toksični maskulinitet: utjecaji popularne kulture”.

Toksična muškost je problem koji pogađa sve nas i može imati negativne posljedice na mentalno zdravlje, međuljudske odnose i društvene norme. Kroz popularnu kulturu, uključujući filmove, TV emisije i glazbu, otrovna muškost pušta korijenje u društvu, što može dovesti do agresije i nasilja. Važno je otvoreno razgovarati o ovoj problematici i istaknuti posljedice koje donosi otrovna muškost. Međutim, također je važno ponuditi rješenja koja promiču pozitivne i zdrave modele muškosti, koja podržavaju jednakost i poštivanje različitosti. Kroz promicanje ovih vrijednosti, možemo raditi na stvaranju zdravijih i sretnijih zajednica, koje se temelje na poštivanju drugih, bez obzira na spol. U konačnici, razumijevanje toksične muškosti kroz popularnu kulturu izuzetno je važno za razvoj boljeg razumijevanja rodne ravnopravnosti i stvaranje pozitivnog društva za sve.

Predavanje je dio aktivnosti Sveučilišta u Rijeci u sklopu projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming), kojim koordinira Zaklada TPO iz Sarajeva, uz potporu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Nikola Vučić je rođen u Mostaru 1995. godine. Već sa 20 godina postao je najmlađi voditelj “Dnevnika” Federalne televizije u Sarajevu, gdje je godinu dana radio kao novinar i voditelj. 2016. godine prelazi na N1 televiziju. Autor je niza novinarskih priloga prikazanih u programu Federalne televizije, kasnije za N1. U svom radu bavi se temama od obrazovnih i kulturnih politika do izgradnje mira i ljudskih prava. Za njega je novinarstvo, kako kaže, “jedan od mogućih i važnijih oblika društvenog angažmana, ali prije svega objektivan pogled na svakodnevni društveni život”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i novinarska nagrada UN Women in BiH, koju dodjeljuju Udruženje novinara BiH i Udruga XY, u kategoriji TV novinarstvo godine za izvještavanje o temi rodne ravnopravnosti. zasnovano nasilje. Dobitnik je i Nagrade koju dodjeljuje Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te Priznanja za doprinos ravnopravnosti spolova koje se dodjeljuje u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.