sz-ri.com

sz-ri.com

Rijeci

EU Forum u Rijeci okuplja stručnjake i istaknute pojedince iz akademske zajednice i poslovnog sektora

Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Lürssen grupom, dovelo je 19. i 20. travnja u prostore bivšeg Eksportdrva jedinstveni dvodnevni događaj Europski forum koji je okupio brojne stručnjake, uvažene goste i čelnike poznatih poslovni divovi kako bi razgovarali o budućnosti sveučilišta. Tijekom dvodnevne konferencije akademska i poslovna zajednica Rijeke i Kvarnera imala je priliku čuti iskustva i savjete iz prve ruke nekih od najuspješnijih ljudi iz poslovnog sektora i visokog obrazovanja u Europi. Među brojnim poznatim imenima bili su i g. Peter Lürssen, predsjednik Uprave Lürssena, g. Andreas Treichl, predsjednik Nadzornog odbora Zaklade ERSTE te g. Roberto Kutić, suosnivač i COO u Infobipu.

Sveučilište u Rijeci već je 50 godina nacionalni i regionalni primjer težnje za izvrsnošću u obrazovanju brojnih generacija akademskih građana, koji su postali ili će tek postati nositelji društveno-gospodarskog razvoja, ne samo Rijeke, već i također na Kvarneru i šire. Sveučilište u Rijeci ove godine s ponosom slavi 50. obljetnicu postojanja brojnim događanjima i aktivnostima usmjerenim na promišljanje budućnosti i održivosti.

“Ideja ovog Europskog foruma, koji, nadamo se, neće biti jedini, prvenstveno je bila naša želja za uspostavljanjem komunikacije. Naravno, postoji suradnja između gospodarstva i sveučilišta, civilnog sektora, lokalne zajednice i građana. No, naša je ideja da se s izazovima budućnosti, kao i s privremenim društvenim problemima, možemo suočiti samo ako uberemo glave, ako na neki način prevladamo predrasude koje su duboko ukorijenjene u našim institucijama – kako poslovnim, tako i sveučilišnim. Probleme moramo pokušati rješavati zajedno, jer to je naša dužnost, naša moralna obveza, da mislimo o budućim generacijama jednako kao što mislimo o kvaliteti života naših građana”, prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija. , istaknuo je rektor Sveučilišta u Rijeci.

Sveučilište u Rijeci i tvrtka Lürssen dijele istu ideju, odnosno budućnost obrazovanja je upravo u međusektorskoj suradnji na više razina. Upravo te vrijednosti nastojao je utjeloviti ovaj Europski forum u svrhu daljnjeg razvoja i jačanja konkurentnosti šire domaće akademske i poslovne zajednice.

“Jedna tvrtka sama ne može napraviti veliku promjenu unutar određene industrije. Tajna je u tome što moramo blisko surađivati s obrazovnim i istraživačkim institucijama. Otvorenim i transparentnim radom možemo zajedno pronaći rješenje ili usmjeriti industriju prema rješenju. Ako nečija dobra ideja ne uspije prvi put, dajte mu drugu priliku i pokušajte učiti iz prvih pogrešaka – samo tako možete uspjeti drugi put. Uostalom, sve se vrti oko ljudi, kreativnih i inovativnih ljudi”, zaključuje gospodin Peter Lürssen. Lürssen je jedan od najvećih svjetskih proizvođača velikih jahti, koji je već neko vrijeme iznimno aktivan i istaknuti član riječke lokalne zajednice.

„Kao strateški partner Sveučilišta u Rijeci, Lürssen grupa uvažava važnost otvaranja novih radnih mjesta budućnosti i kontinuirano nastoji vrlo blisko surađivati sa Sveučilištem na obrazovanju novih kadrova koji će jednog dana raditi na razvojnim i istraživačkim projektima obje strane. “, dodala je Teuta Duletić, direktorica Lürssen Design Centra Kvarner.

Gospodin Andreas Treichl, predsjednik Nadzornog odbora Zaklade ERSTE i bivši predsjednik Uprave Erste Group Bank AG, privukao je posebnu pažnju svojim bogatim iskustvom i duhovitim komentarima prvog dana Foruma, budući da je bio jedan od panelista na tribina Obrazovanje za kompetencije budućnosti, dajući studentima vrijedne savjete za budući osobni i profesionalni razvoj.

Dobrodošlicu prisutnima uputio je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović: „Ovom konferencijom Sveučilište u Rijeci zauzima i europsku i svjetsku perspektivu, a svojim radom omogućuje Rijeci povezivanje ne samo s akademskim već i s poslovnim sektorom. . S druge strane, tvrtka Lürssen realizirat će projekt koji će promijeniti naš grad. Mi i Grad Rijeka ne smijemo propustiti priliku koja nam se pruža, a ne zanemariti mogućnost razvoja našeg grada u budućnosti, u Europi.”