Kako bi potaknuo studentske projekte međunarodne suradnje i olakšao informiranost studenata o mogućnostima korištenja postojećih programa mobilnosti Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci (SZuR) osnovao je i Ured za međunarodnu suradnju SZSuR. Uredu se možete obratiti ukoliko tražite pomoć oko realizacije projekata koji potiču suradnju sa studentskim udrugama u inozemstvu, tražite studentsku udrugu partnera pri Sveučilištu s kojom želite surađivati na interdisciplinarnim projektima međunarodne suradnje ili vas zanimaju detalji oko prijave za programe studentske mobilnosti Erasmus+.

European youth event 2014
Europski parlament mladih i ove godine organizira centralni susret mladih u Europskoj Uniji, European Youth Event 2014 koji okuplja predstavnike mladih svih  država članica u Europskom Parlamentu u Strasbourgu gdje kroz tri dana predstavnici sudjeluju u radionicama, tribinama, pozvanim predavanjima i raspravama na temu Europske politike mladih. Ova akcija promiče aktivno sudjelovanje mladih u demokratskom životu te potiče debatu o temama i prioritetima određenim procesom strukturiranog dijaloga i političkim okvirom u području mladih.

Prvo sudjelovanje predstavnika Studentskog zbora i delegata udruga od posebnog interesa i kapaciteta za kompetentno sudjelovanje u raspravama u sklopu događaja Ured želi poduprijeti kako financijski tako i potporom u izboru najboljih predstavnika Sveučilišta u Rijeci za ovaj događaj i traženja potpore drugih nadležnih institucija. Provedenim javnim Natječajem za izbor delegata na EYE 2014 garantiramo izbor najmotiviranijih predstavnika koji će stečena znanja i međunarodna poznanstva koristiti u interesu većeg broja korisnika, te se obvezujemo i na njihovu pripremu za kompetentno predstavljanje lokalne zajednice mladih na ovom događaju.

ISIC kartica
Uredu za međunarodnu suradnju možete se obratiti i ako želite napraviti svoju Međunarodnu studentski iskaznicu ISIC. Uz predočenje iskaznice ostvarujete popuste na prodajnim mjestima diljem svijeta: Popusti na aviokarte Croatia Airlinesa, STA agencije i druge, popusti na kino ulaznice u CineStaru ili na Motovun film festivalu, u knjižarama Algoritam i VBZ, do 80% popusta na Microsoftove programe ili 15% popusta na Sunce Osiguranje, popusti na tuzemne autobusne karte Brioni Pula ili Autotrans, na pića u klubu Nina2 i na brojne hostele u Hrvatskoj i Europi. Više o popustima saznajte na http://www.isic.org/ i http://www.isic.hr/.

Erasmus +
Studenti zainteresirani za Erasmus+ programe razmjene, osim  Uredu za mobilnost Sveučilišta u Rijeci mogu se obratiti i Uredu za međunarodnu suradnju SZSuR koji želi potaknuti studente na korištenje mogućnosti ponuđenih stipendija i poticanje potpisivanja novih ugovora o razmjenama sa stranim Sveučilištima. U svrhu promocije ovih aktivnosti ured organizira prigodna pozvana predavanja i radionice za studente Sveučilišta. Informacije o novostima Erasmus+ programa na kojima se studenti mogu prijaviti i za programe stručnog usavršavanja ili tražiti sufinanciranje sportskih natječaja možete dobiti i na službenim stranicama Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci (http://www.uniri.hr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=66&Itemid=156&lang=hr).

Dodatne stranice koje preporučujemo za početno informiranje o dostupnim stipendijama za ljetne tečajeve, stipendije i međunarodne konferencije:

http://www.mladiinfo.eu/
http://www.mobilnost.hr/
http://public.mzos.hr/Default.aspx
http://www.stipendije.info/en/fair
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm
http://euklub.info/
http://www.ccusa.hr/
https://www.aiesec.org/
https://www.facebook.com/esn.ri

Pored navedenih stranica informirati se možete i putem mrežnih stranica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci.

Potpora udruga s međunarodnom suradnjom pri Sveučilištu u Rijeci
Izdvajamo neke od najaktivnijih studentskih udruga u čiji se rad mogu uključiti svi studenti zainteresirani za usvajanje strukovnog znanja i dodatnih vještina kroz rad na domaim i međunarodnim projektima te studentskim strukovnim i akademskim razmjenama:

CroMSIC  međunarodne razmjene studenata medicine
Croatian Medical Students’ International Committee je nevladina i neprofitna udruga studenata medicine u Republici Hrvatskoj. Od 1992. godine je jedna od 112 punoprave članice IFMSA – Međunarodne federacije udruga studenata medicine koja broji preko milijun članova širom svijeta.

CroMSIC djeluje kroz četri podružnice na sva četri medicinska fakulteta u Hrvatskoj (Rijeka, Zagreb, Split i Osijek). Svaka podružnica djeluje kroz šest odbora:  odbori za znanstvene i profesionalne razmjene, odbor za javno zdravstvo, medicinsku edukaciju, spolno prenosive bolesti uključujući AIDS, te ljudska prava i mir.

Ukupno godišnje ostvarimo oko 150 bilateralnih razmjena za studente medicine u Republici Hrvatskoj, od kojih je 50ak u Rijeci. Postoje dvije vrste razmjena, profesionalna i znanstvena. Profesionalna je za studente treće i viših godina, koji su već upoznati sa praksom na klinici pa tako odlaze na 4 tjedna prakse u bolnici, dok je znanstvena više za studente nižih godina budući da oni ne mogu na profesionalnu, no jednako tako na nju mogu i studenti viših godina. U slučaju znanstvene razmjene student sudjeluje u nekom znanstvenom radu, istraživanju na fakultetu.

Sve razmjene su bilateralne, te osim kod onih kojih je drugačije naznačeno, moguće ih je ostvariti bilo koji mjesec. Zbog studentskih obaveza naši studenti na razmjenu najčešće odlaze tokom srpnja, kolovoza i rujna. Na razmjene organizirane od strane CroMSICa, koji je dio IFMSA, na profesionalne razmjene mogu ići samo studenti medicine, dok na znanstvene mogu ići studenti medicine i sanitarnog inženjerstva.

Službena stranica: http://www.medri.hr/cromsic/lcri/

FOSS u EMSA-i
FOSS-MedRi je neprofitabilno, nestranačko i nepolitičko tijelo studenata dodiplomskog studija i zdravstvenog odjela na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Među ostalima, u FOSS-u djeluju i članovi EMSA-e koji provode razne projekte: “Bolnica za medvjediće”, zdrava prehrana i twinning projekte.

Twinning projekt je društveno-kulturalna razmjena između dva europska medicinska fakulteta koji su članovi EMSA Europe. Razmjena traje po tjedan dana u svakoj zemlji i uključuje po 15 studenata medicine iz obje zemlje. Studenti ‘blizanci’ samostalno organiziraju cjelokupni program razmjene. Studenti domaćini moraju pružiti smještaj i obroke za svoje goste te si moraju platiti putne troškove do zemlje u kojoj će se odvijati razmjena. Sam program uključuje posjet i obilaske zavoda medicinskog fakulteta, KBCa i ostalih zdravstvenih ustanova kako bi se gostujućim studentima prikazalo kako funkcionira zdravstveni sustav u njihovoj zemlji. Organizirale bi se i mnogobrojne aktivnosti stručne naravi, poput tečaja ultrazvuka, prve pomoći ili kirurškog šivanja. Naravno, ostatak programa bi uključivao posjete kulturološkim i povijesnim ustanovama kao i zajednička druženja studenata te večernje izlaske i partije.

Službena stranica: http://foss.hr/

EESTEC Rijeka
EESTEC (Electrical Engineering STudents’ European assoCiation) je međunarodna studentska organizacija koja okuplja studente elektrotehnike i računarstva. Udruga EESTEC osnovana je u Nizozemskoj 1986. godine. Trenutno broji 39 lokalnih odbora, u ukupno 23 države Europe i ima preko 1700 članova. LC (Local Committee) Rijeka djeluje pri Tehničkom fakultetu u Rijeci od 1999. godine te broji 83 člana.

Službena stranica udruge: http://www.eestec.hr/onama.html
Aktualne razmjene udruge EESTEC možete provjeriti na: http://eestec.net/workshops-and-exchanges/

RIJEČKA DEBATNA UNIJA
Za sve one koji se žele edukacirati o aktualnim bioetičkim, političkim i drugim debatibilnim temama te razviti komunikacijske vještine, one vezane uz javnu prezentaciju, organizirano i kritičko mišljenje, preuzimanje inicijative i organiziranje vlastitog vremena Riječka debatna unija otvara svoja vrata! Sudjelovanjem u debatnim natjecanjima osim prilike za upoznavanje studenata raznih znanstvenih i stručnih usmjerenja i razvoj fluentnosti upotrebe engleskog jezika te samopouzdanja, debatanti imaju priliku upoznati Sveučilišta diljem Europe, a oni najbolji i šire!

Uz ostala natjecanja na kojima sudjeluju debatanti Riječke debatne unije izdvajamo Split Open, Vienna Open, Budapest Open, Vienna Freshers, Arandjelovac Open, natjecanja Oxford University i godišnje europsko natjecanje EUDC Manchester 2013 i EUDC Zagreb.

Službena stranica: http://rdl-rdu.blogspot.com/

Na kraju, dragi kolege i kolegice, iskreno vas pozivamo da iskoristite prilike koje vam se pružaju dok studirate, da putujete, učite strane jezike i upoznajete nove prijatelje i različite kulture, da potičete prijatelje iz inozemstva da upoznaju i vaš Fakultet i život u Rijeci makar na nekoliko dana kroz obrazovne i zabavne projekte koje sami osmislite! Mogućnosti sufinanciranja takvih programa nudi i natječaj SZSuR http://sz-ri.com/natjecaj-za-financiranje-studentskih-projekata-2015/!
Ako se pitate odakle krenuti, kome se obratiti i postoji li program za vas, ili se želite uključiti u rad Ureda i promovirati studentsku mobilnost budite slobodni obratiti nam se i e-mailom na

Voditelj ureda: Bruno Raguž

rh.ir1601255904inu.z1601255904s@and1601255904oranu1601255904dem1601255904

Radujemo se vašim inicijativama!

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×