Drage kolegice i kolege želimo vas obavijestiti kako se 14. lipnja 2019.g., na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, ispred Studentskog Centra (Paviljon 4) u 11:55 održava javno okupljanje pod nazivom “Riječki studenti za studentski standard”.

Ovo je događaj pomoću kojega želimo osvijestiti Studentski Centar Sveučilišta u Rijeci o nepravilnostima u njihovom radu:

 1. Nenamjenska upotreba sredstava dobivenih od studentskog rada i uporno odbijanje njihovog ulaganja u studentski standard prema stvarnim potrebama studenata, kako to predviđaju zakonski propisi;
 2. Izostanak ulaganja u postojeće studentske kapacitete, posljedica čega su situacije neprimjerene 21. stoljeću, kao što su nedostatak tople vode u domovima, nemogućnost pristupa internetu i manjak prostorija za učenje studenata;
 3. Prebacivanje troškova poslovanja na studente podizanjem cijene smještaja u studentskim domovima i netransparentno poslovanje usprkos upozorenjima studentskih predstavnika u Upravnom vijeću;
 4. Nepoštivanje odluke Senata Sveučilišta u Rijeci o potrebi planiranja provedbe izgradnje Paviljona 3, namijenjenog prvenstveno smještaju studenata slabijeg socioekonomskog statusa.

Osnovni cilj okupljanja jest ukazati na potrebu i nužnost izgradnje Paviljona 3 koji bi olakšao trenutačno lošu situaciju sa studentskim smještajem, a prvenstveno bi bio namijenjen studentima slabijeg socioekonomskog statusa, koji nisu u mogućnosti financirati sve više troškove komercijalnog najma stanova u Rijeci.

Cijelu obavijest možete preuzeti ovdje.

Odluka Skupštine SZSUR o održavanju prosvjeda, ovdje.

Prijava javnog okupljanja, ovdje.

KRONOLOŠKI TIJEK DOGAĐAJA:

ČETVRTAK – 6. lipanj:

 1. OBJAVLJEN POZIV NA PROSVJED
 2. MEDIJI SU PRENIJELI OBAVIJEST

PETAK – 7. lipanj:

 1. SCRI SE OČITOVAO OPTUŽUJUĆI STUDENTE DA SU MANIPULATORI I LAŽOVI
 2. MEDIJI SU PRENIJELI OBAVIJEST SCRI
 3. SCRI SAZVAO SASTANAK sa studentima u subotu 8. lipnja
 4. SCRI je objavio video kojim je želio potkrijepiti da ima tople vode u svim objektima i time činom lagao

SUBOTA – 8. lipanj:

 1. održan je trosatni sastanak s Ravnateljem Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci Dinkom Jurjevićem, mr. sig., a kojemu su prisustvovali i predsjednik Upravnog vijeća prof. dr. Pavao Komadina te uz članove Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, predsjednicu Pegi Pavletić i predstavnici studenata, korisnici smještaja Studentskog centra.

Po održanom sastanku Studentski centar uklonio je objavu kojima optužuje studente citiramo: “ZAŠTO ČLANOVI STUDENTSKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U RIJECI LAŽU JAVNOSTI I MANIPULIRAJU SVOJIM KOLEGAMA”.

Ravnatelj je kazao kako nije bio upoznat s činjenicom da je očitovanje Studentskog centra objavljeno na mrežnim stranicama Studentskog centra. Iako je objava uklonjena, ugledu članova Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i samom Zboru nepovratno je nanesena šteta neistinitim tvrdnjama stoga je zahtijevana i javna isprika.

PONEDJELJAK – 10. lipanj:

 1. Održan je sastanak na poziv rektorice sa studentima
 2. Održana je izvanredna sjednica Upravnog vijeća SCRI – UV je utvrdilo da će Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci sastaviti prijedlog sporazuma kojeg će Ravnatelj SCRI potpisati najkasnije u četvrtak 13. lipnja

Sporazum se odnosi na uvjete koje su studenti kroz domske odbore sastavili te zahtjeve Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci za dostavu financijske i druge dokumentacije, te treba obuhvatiti sve ono što je dogovoreno na prethodno održanim sastancima.

3. Održana je 12. sjednica – izvanredna sjednica Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci održat će se danas u ponedjeljak 10. lipnja 2019. godine, u 18:00 sati u zgradi odjela Sveučilišta u Rijeci, prostorija 804, 8. kat.

UTORAK – 11. lipanj:

 1. Studentski centar protivno odluci Upravnog vijeća predlaže tekst sporazuma
 2. usuglašeno je da će Studentski zbor Sveučilšta u Rijeci kako je i prvotno predloženo sastaviti prijedlog sporazuma

SRIJEDA – 12. lipanj

 1. VIDE SE PRVI POZITIVNI POMACI – Studentski centar počeo je otklanjati uzroke zbog koji su studenti izrazili nezadovoljstvo
 2. Studenti su u kontaktu sa Studentskim centrom vezano za sastavljanje sporazuma, te se potpisivanje očekuje u tijeku sutrašnjeg dana te zajedničko obraćanje za javnost u petak 14. lipnja (SCRI, SZSUR).

3. Danas kasno popodne postignut je sporazum između Studentskog centra i studenata predvođenih Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci vezano za ispunjenje zahtjeva studenata po pitanju poboljšanja studentskog standarda.

Sporazum je potpisan u duhu dobre suradnje, a s ciljem osiguranja ispunjenja radnji, odnosno zahtjeva od strane Studentskog centra po pitanju unapređenja i osiguranja kvalitete studentskog standarda, kao ustanove koja je osnovana radi zadovoljavanja potreba studentskog standarda, što podrazumijeva organiziranje studentskog smještaja, prehrane, privremenog i povremenog zapošljavanja te kulturne, sportske i zabavne aktivnosti studenata sukladno članku 2 Statuta Studentskog centra, a koje su usuglašene u pregovorima u posljednjih tjedan dana između studenata, SZSUR i Studentskog centra.

Kao što je bilo i najavljeno, u slučaju potpisivanja Sporazuma i prihvaćanja studentskih zahtjeva prosvjeda neće biti!

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci neće pokretati prosvjed sve dok će se Studentski centar poštivati predmetni sporazum, stoga je pristankom Studentskog centra na zahtjeve studenata prosvjed odgođen.

Ovim putem najavljujemo održavanje konferencije za medije početkom narednog tjedna.

Sve kolege studente i one koji se tako osjećaju, građanke i građane, želimo osvijestiti da iako nam se može činiti da se dosta toga nije i neće promijeniti, protekla dva tjedna, odrazit će se ne samo na poboljšanje studentskog standarda u Rijeci već i cijeloj Republici Hrvatskoj.

Građani su ti koji od svog rada izdvajaju velika sredstva za školovanje mladih u Republici Hrvatskoj i zato vam svima veliko hvala.

Studenti su ti, koji unatoč tvrdnjama da drugi znaju što je najbolje za njih, oni koji mogu i moraju preuzeti obvezu.

Mladi smo i moramo biti svjesni da smo mi pokretači promjena u društvu i da samo ustrajnim radom možemo ne samo potaknuti na, veći i dovesti do konkretnih poboljšanja i promjena u društvu.

Zahvaljujemo se svima koji su aktivno i konstruktivno sudjelovali u ovom procesu te smo na ovaj način učinili najbolje.

Tekst Sporazuma možete preuzeti ovdje.

Privitak Sporazumu, tablični prikaz zahtjeva, ovdje.
Objašnjenja Studentskog centra po točkama, ovdje.

TO BE CONTINUED…

 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×