Kazališne predstave

About This Project

Kazališne predstave u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci krenule su krajem 2009. i početkom 2010. u suradnji sa Studentskim zborom Ekonomskog fakulteta i Gradskim kazalištem Jastrebarsko. Suradnja je rezultirala dvijema kazališnim predstavama: Kidaj od svoje žene i Ljubica. Predstave je organizirao Ured za kulturu i zabavu na čelu sa tadašnjim voditeljem, Josipom Cukovićem, a kazalište Jastrebarsko odabrano je zbog svoje kvalitete, povijesti i dinamičnosti koju osiguravaju mladi ljudi koji ga vode.

Projekt je nastavljen i u akademskoj godini 2010./2011., ovoga puta pod dirigentskom palicom Mislava Oreškovića. Prva u nizu od 3 predstave, Stilske vježbe, je već realizirana sa odličnim uspjehom, a sigurni smo da će sljedeće dvije biti još bolje.

Kidaj od svoje žene

Predstava je održana 03. prosinca 2009. u prostorijama Teatra Fenice. Autor predstave je britanski dramatičar Ray Cooney,a za hrvatsku publiku predstavu je prilagodio Nino Škrabe te tom prilikom, između ostalog, mjesto radnje prebacio iz Londona u Zagreb. Radnja se bazira na tome da glavni lik, Ivan Kovač, ima dvije ljubavnice; jednu Dalmatinku koja idolizira Mišu Kovača; drugu purgericu koja sluša Bijelo dugme. U cijelu priču još je uključen i prijatelj glavnog lika koji mu pokušava pomoći i izvući ga iz situacije u koju je došao nakon prometne nesreće. Ova predstava je kroz četiri godine izvođenja bila više puta nagrađivana za najbolju mušku i žensku ulogu te za najbolju režiju i adaptaciju. Na večer izvođenja dvorana je bila puna mlađe publike, uglavnom studenata Sveučilišta u Rijeci, već pola sata prije same predstave. Predstava je odličan dobar utjecaj na publiku, a i glumci su bili vidno zadovoljni dobro odrađenim poslom, oduševljenjem publike i odličnom atmosferom koja se te večeri širila dvoranom.

Ljubica

I ovaj put, 11. ožujka 2010., za održavanje je odabran Teatar Fenice. Predstava je bila adaptacija teksta Augusta Šenoe u režiji Nina Škrabe, nešto novijeg datuma od prijašnje predstave. Dvorana Teatra Fenice i ovaj je put bila popunjena i tražila se karta više. Uvod u predstavu dao je Josip Cuković te tom prilikom objasnio razloge zbog kojih je predstava u posljednji tren dobila humanitarni karakter. Predstava Ljubica u vrijeme izvođenja, a i po svome završetku oduševila je sve prisutne.

Stilske vježbe

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci ugostio je u Hrvatskom Kulturnom Domu na Sušaku, 26. 11.2010. najdugovječniju kazališnu predstavu na svijetu, „Stilske vježbe“. Prostor HKD Sušak bio je ispunjen studentima i djelatnicima Sveučilišta u Rijeci koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji prikupljanja novčanih sredstava za studenticu i  kolegicu Jelenu Mlinac. Uvertiru u program dale su Bjele udovice, Maria Pomija i Davorka, te nas zabavile svojim pričama i dosjetkama. Tako smo saznali da u gledalištu sjede Adlešić, Tadić, Kosor i mnoge druge poznate i javne ličnosti. Nakon što su one završile svoj monolog/dijalog na scenu su stupili Lela Margitić i Pero Kvrgić. Svoj glumački talent i dugogodišnje iskustvo prikazali su u 1 sat igranja s pričom o nekom mladiću, šeširu, tramvaju i glavnoj pošti, ali uvijek s različitim detaljima i likovima. Početak predstave je bio ukočen i služben, kasnije smo shvatili i zašto, a kako se predstava primicala kraju došlo je do kulminacije ljudskih karaktera, a publika je odobravala svaki geg ili smješan ton burnim pljeskom i salvama smjeha.

Category
Zabava
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×